Câteva impresii din Chișinău, din concediul #fărădestinație

Am avut doar o zi la dispoziție, pentru că om fi noi #fărădestinație, dar mai trebuie să ajungem și în alte orașe, nu? :D

Chișinăul mi s-a părut foarte curat și mult mai modern decât mă așteptam. M-am așteptat să văd un oraș gri, trist, murdar, populat cu oameni mâhniți și circulat de cazane mașini vechi și ruginite. Poate plecați cu mașina și veniți cu trenul, ne-a zis Tata. Hahaha, am râs noi, dar am avut emoții până când am ajuns în Chișinău și am văzut mai multe mașini noi și scumpe decât în Iași! 

Păi când am fost în Serbia, acum doi ani, mașina mea s-a simțit, brusc, foarte frumoasă și nouă și strălucitoare, defilând pe lângă rablele bieților sârbi. În Chișinău, în schimb, m-a pufnit râsul la gândul că ar putea cineva să mi-o fure. Am văzut aici modele de mașini pe care nu le mai văzusem în tablă și oase, cu toate că mă cam pasionează mașinile.

Cu oamenii nu am intrat foarte mult în contact, pentru că există și aici destule supermarketuri în care nu este nevoie să interacționezi cu nimeni. Totuși, am schimbat câteva vorbe cu taximetristul care ne-a dus la magazinul fabricii de bomboane Bucuria, și mai puține cu vânzătoarea încruntată de la acest magazin, am încercat să-i explic unei vânzătoare de la un magazin de textile din magazinul Unic [un fel de magazin universal/central, pe cinci niveluri] că nu înțeleg ce-mi tot spune ea în rusă, că ea a continuat să-mi explice chestii, de-abia reușea să lege două vorbe în română și deși vindea haine din bumbac, nu știa să zică bumbac în limba română. Eu aș fi concediat-o pe loc, dar cum nu e angajata mea….

Per ansamblu, oamenii sunt destul de gândiți, de triști, de preocupați cu grijile cotidiene. Au salarii mici, în timp ce prețurile nu sunt cu mult mai mici față de România. Țigările, în schimb, sunt foarte ieftine comparativ cu țigările de la noi, băutura și combustibilul au și ele prețuri mai mici ș.a.m.d..

la fabrica bucuria copy

  • Țigările costă între 9 și 19 lei [MDL nu RON], un pachet de Rothmans e 13 lei, Kent e 17 [nu au Kent lung]. Împărțiți la 4,6 ca să aflați prețul în lei românești…
  • Benzina e 17-18 lei, motorina costă 16-17 lei, gazul GPL nu trece de 10 lei și am văzut pe totemurile de la câteva benzinării și preț la ulei. Nu știu dacă la 22 de lei e ulei vegetal sau ulei de motor, n-am oprit să întreb, că nu sunt curioasă pe timpul lui Sebi haha.
  • Bomboanele Bucuria se vând în România la prețuri nesimțite și nejustificate decât de lăcomia celor care le aduc din Republica Moldova. La magazinul fabricii, cele mai ieftine bomboane costă 31 lei/kg. Asta înseamnă mai puțin de 7 lei [RON], iar eu nu am văzut în Deva Bucurii mai ieftine de 6,5 lei suta de grame. Sigur, sunt și mai scumpe, dar cu 250 de lei mi-am umplut ghiozdanul într-un asemenea hal, încât acum mă doare spatele – că prima dată am mers la bomboane și dup-aia m-am plimbat cu ele în spate prin Chișinău, pe jos.
  • Nu sunt prea multe produse locale, mai multe vin din Ucraina decât din Moldova, dar am reușit să găsesc un magazin cu cosmetice fabricate aici. Magazinul se numește Viorica și mi-a adus aminte de Farmecul nostru din Cluj. Am dat 23 sau 27 de lei pe o cremă de mâini cu castraveți.
  • Traficul nu e ca în București, dar tot e aglomerat. Nu-ți dorești să fii prins în centrul Chișinăului la ora la care ies toți chișinăuienii [?!] de la muncă sau unde s-or duce ei cu mașinile.
  • Nici o masă fără pește, cred că le-au zis și moldovenilor oamenii care au găsit furnizori OK de pește din Ucraina. Așa că oamenii mănâncă mult pește, că altfel n-ar fi magazinele pline de conserve de pește, borcane cu pește și vitrine frigorifice cu pește proaspăt.
  • Am găsit o mulțime de chestii amuzante, de la mesaje cu umor involuntar la diminutive specifice acestor locuri. Degeaba vi le povestesc, că trebuie să le vedeți ca să le apreciați la justa valoare.
  • Mă așteptam să văd doar produse rusești și moldovenești, maxim românești, în magazine. Când colo, de la Ariel la Nivea, de la Ritter Sport la Garnier și Coca-Cola, moldovenii au de toate, numai că prețurile sunt așa cum erau și la noi înainte de a intra în Uniunea Europeană: mari. Și pentru ei, și pentru noi, aș zice. Totuși, dacă oamenii nu și le-ar permite, nu ar mai fi la vânzare în magazine.

Mai multe, după ce mă odihnesc un pic, că mi-a fost tare greu. Mâine pornim iarăși la drum. Poze am pus, grămadă, în două albume pe Facebook: Concediu #FĂRĂDESTINAȚIE și Mâncarea din concediu.

 

9 thoughts on “Câteva impresii din Chișinău, din concediul #fărădestinație”

  1. Intotdeuana am avut o mare retinere de a merge in Chisinau. Povestile pe care le-am auzit nu au fost dintre cele mai incurajatoare…si preget in continuare.

    1. Ei,uite că eu am plecat întreagă de acolo și nu mi s-a întâmplat nimic nasol. Nu a fost doar noroc – am auzit povești despre mafioți, dar cum noi nu am mers în cluburi la agățat, nu am interacționat prea mult cu moldovenii etc, am fost OK.

  2. Dupa cum arata cladirea Bucuria (si camionul) din spatele Denisei te duce cu gandul la o cladire din anii ’80 in Romania. Lumea este probabil „trista” si ingandurata cum era si in Romania acum 15-20 de ani, cand greutatile erau intr-adevar, uriase.

    1. Aceleasi intrebari le-am pus si eu.Asadar:tecazezi la un amic,mergi linistit acolo,orasul e prietenos.Ia-ti bani multi la tine si cumpara-ti bomboane de la „Bucuria”si afumaturi la super pret din magazinul alimentar.In schimb,ai grija la ruta folosita, ca sa nu-ti rupi masina pe drumurile Moldovioarei.Am zis bine,Denisa?

      1. Da, dacă mi-aș fi schimbat suficienți bani înainte de a merge la magazinul fabricii Bucuria, care nu e chiar în centru, poate că aș fi avut cum să cumpăr și mai multe bomboane. Dar așa… m-am limitat la câți bani am avut.

        Cu ocazia asta, mi-am rupt și rucsacul care avea garanție de 30 de ani și mi-am îndoit și spatele, că nu e ușor să cari 8 km câteva kile de bomboane plus ce mai aveam eu pe acolo…

  3. E un oras super ok. Am fost si am stat 2 saptamani si nu am gasit nimic care sa ma deranjeze. Tigania de la noi din sud e mult mai nasoala decat oamenii din Chisianu. Exista doar multe superstitii. E drept ca nu o duc bine si daca iesi in afara orasului lumea se vede ca e saraca. Dar ca oameni sunt ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.