La noi în birou, iarna trecută am răcit pe capete. Cum se făcea una bine, pac!, începea alta să strănute. Dădeam vina una pe alta, dar până la urmă e de vină doar propriul nostru sistem imunitar pentru tot ce culegem din jur. Eu tocmai am scăpat de o viroză care m-a luat și m-a lăsat în aproximativ o săptămână. Am început să strănut când nici nu-mi imaginam că se mai poate să răcesc, era aproape primăvară și trecusem deja printr-o altă răceală.
Cel mai nasol lucru la viroza aia a fost faptul că nu mă lăsa să respir noaptea. Mă întorceam de pe o parte pe alta, pe spate, pe burtă, nimic. Nasul meu era tot înfundat. De picăturile care desfundă nasul mă folosesc doar în cazuri extreme (adică foarte, foarte rar – când călătoresc, schimb aerul și atunci chiar am nevoie de ele), iar de când am descoperit soluțiile saline, evit să mai folosesc altceva. Adică îmi bag în nas apă de mare și în cele din urmă acesta n-are decât să se desfunde, că eu altceva nu-i dau.
Țineți minte stick-urile alea super mentolate sau cum le zicea? Bastoane nazale? Puneai vârful în nas și inspirai, iar nasul de desfunda (more or less) și tu simțeai mentolul până în creier. Ei bine, specialiștii ne recomandă să folosim și pentru această problemă puterea plantelor medicinale. Ideale sunt cele puternic aromate, bogate în uleiuri volatile.
Am aflat de pe site-ul Fares că cimbrul era numit de vechii greci „thymos”, care înseamna curaj sau tărie. A fost folosit la început ca un condiment, până în Evul Mediu, când i s-a dat reputația de plantă medicinală. Ceaiul de cimbru Fares susține sănătatea tractului respirator și ajută la menținea funcționării normale a sistemului gastro-intestinal. În mai multe cuvinte, această plantă are efect antiinfecţios, diuretic, antispastic, vermifug, expectorant și diuretic, stimulează secreţiile gastrice, stimulează secreţia biliară, favorizează eliminarea gazelor intestinale. Este recomandat în gripă, bronşită, tuse și astm, deci e numai bun dacă ați dobândit o viroză acum, la început de primăvară. Ceaiul de cimbru poate fi cumpărat de aici.
Menta este una dintre plantele care ne fac atât de mult bine, iar Ceaiul de mentă Fares, probabil cel mai folosit pentru desfundarea nasului, are și alte efecte benefice: contribuie la funcţionarea normală a tractului intestinal, susţine o bună digestie și ajută la calmarea iritaţiilor gâtului. Echipa medicală Fares îl recomandă în răceli și congestie nazală (nas înfundat), dar și pentru efectele antispastic, coleretic-colagog (stimulează secreţia şi eliminarea bilei), antiemetic (îndepărtează senzația de greață), antidiareic, carminativ (ajută la eliminarea gazelor intestinale), analgezic, antiseptic. Ceaiul de mentă e util în diaree, digestie lentă, indigestie, colici gastro-intestinale, dischinezie biliară (funcţionarea defectuoasă a bilei), balonare și stări de greață. Găsești Ceaiul de mentă Fares aici.
Preferatul meu, Ceaiul de ghimbir și lămâie Fares, are o aromă senzațională. În fiecare ceașcă găsesc același gust plin de savoare, care mă relaxează și îmi dă o stare de bine. Ceaiul rezultat are culoarea roșie (sau roz) și un gust foarte bun (eu îl beau neîndulcit). Ghimbirul este folosit ca remediu în medicina tradiţională chineză şi indiană de mai bine de 2.500 de ani. Principiile responsabile de gustul picant sau constituenţii non-volatili ai ghimbirului sunt considerate responsabile pentru proprietăţile aromatice ale acestuia şi pentru activitatea farmacologică.
Cu siguranță ați auzit de multe ori despre proprietățile miraculoase ale ghimbirului. Ei bine, de la cei de la Fares am aflat că ele printre ele se numără și cele antiemetice, antinociceptive, antitusive, antioxidante, cardiotonice, imunomodulatoare şi chiar hipocolesterolemiante. Fiind un agent termogenic, poate fi considerat ca agent funcţional pentru restaurarea unei balanţe energetice pozitive, şi ca urmare poate fi util în terapia naturistă a obezităţii.
Poți cumpăra ceaiul de ghimbir de aici sau din orice magazin naturist, din supermarket-urile serioase (care vând produse Fares hehe) sau din magazinele de cartier.
Foto: Respiră, de la Shutterstock
Eu acum sunt racit. M-a luat ceva viroza si ma doare gatul de parca am inghitit lame de ras. Beau ceai fierbinte si parca imi e mai bine. O sa incerc si ceaiurile de la Fares.
Vaaai, știu senzația… E horror! Get well soon!
Intradevar. Cu ceaiuri este mai bine decat cu alte variante mai putin naturale sau naturiste