Acum câteva zile, Vodafone anunța că a deschis, împreună cu Mega Image, primul magazin inteligent din România. Magazinul are implementate soluții ce oferă statistici despre clienții, monitorizarea stocurilor, afișare media digitală pentru publicitate personalizată, promovarea produselor adaptată pe segmente de cumpărători, zone de interes ale vizitatorilor, managementul cozii de așteptare, Wi-Fi în magazin, sistem de feedback și de asistență pentru clienți.
Știrea a venit chiar în ziua în care povesteam cu Sebi despre cât de ușor le este, astăzi, comercianților mari (eram cu gândul la Kaufland, pentru că de acolo cumpărăm cel mai des și cel mai mult) să adune informații despre clienți – și cât de fraieri ar fi să n-o facă! Din rațiuni pe care nu le înțeleg, cam toți marii discounteri au ales să nu își fidelizeze clienții cu carduri de cumpărături, așa cum o fac farmaciile (dacă ești farmacie și n-ai sistem de fidelizare cu carduri, poți să închizi liniștit prăvălia). Singurele supermarket-uri pe care le știu că fidelizează sunt Profi, Penny și Carrefour, pentru că aceștia există în zona mea și de la ei am primit carduri de fidelitate.
Trecând peste prevederile GDPR – care pot fi ușor bifate dacă ai acceptul clientului să îi colectezi datele personale în scop de marketing, mă gândeam că unui comerciant i-ar fi foarte ușor să colecteze datele despre mine, de exemplu, pentru că aproape tot timpul plătesc cu cardul. Folosind același card, e clar că sunt un singur client, iar tu poți să îmi faci profilul analizând ce cumpărături se regăsesc pe bonul fiscal pe care eu l-am achitat folosind acel card bancar.
Auchan a instalat, de vreo două luni, case de marcat de tip self checkout în magazinul din Deva. Teoretic, sunt binevenite, că nu mai stai după casieră să-ți scaneze produsele, ți le scanezi singur, plătești și ai plecat. Practic, acele POS-uri sunt un fel de stații pe care te poți antrena să devii casier la Auchan! Ca să îți faci „self checkout”, trebuie întâi să pui toate produsele pe un cântar din partea stângă a casei de marcat, apoi le scanezi unul câte unul (dacă ai mai multe produse identice, selectezi înainte cantitatea) și le muți în partea dreaptă. Greutatea produselor puse în partea stângă trebuie să fie aceeași cu greutatea produselor mutate în dreapta, altfel rezultă că ai furat ceva. Ai un angajat care te asistă pentru că aproape de fiecare dată este nevoie de asistență (o cer aparatele, nu clienții), iar la plecare, ești analizat din cap până-n picioare de un paznic. Deci dacă suferi de anxietate, mai bine te duci frumos la coadă și aștepți să îți scaneze o casieră toate produsele!
Asta-i de la Iași:
În concluzie, suntem pe drumul cel bun, dar abia facem primii pași. Sunt câțiva ani buni de când am dat pentru prima dată peste un sistem de auto-scanare și self checkout la un supermarket Esselunga din Florența, Italia. Anul trecut am trecut printr-o experiență similară celei de la Auchan, într-un alt supermarket din Bologna, tot în Italia. Nu mai zic că în Belgia am fost acum șase ani și atunci m-am lovit prima dată de acest sistem care atunci chiar mi s-a părut SF!
Despre magazinul Mega Image & Vodafone:
Vodafone România și Mega Image au lansat primul magazin inteligent din România, situat în Bulevardul Barbu Văcărescu, nr. 201. În București, desigur. Magazinul dispune de nouă soluții Internet of Things (IoT), complet funcționale, destinate industriei de comerț, acestea ajutând Mega Image să identifice nevoile clienților și să înțeleagă comportamentul acestora pentru a crește eficiența, satisfacția cumpărătorilor și pentru a oferi o experiență de cumpărături îmbunătățită.
Primul magazin-concept echipat cu soluții dedicate este un deschizător de drumuri în transformarea proceselor de comerț actuale. Specialiștii IoT ai Vodafone România, împreună cu Mega Image, au implementat soluții digitale inteligente care oferă clienților experiențe complete și personalizate pe baza nevoilor acestora. Cu ajutorul datelor disponibile, Mega Image poate înțelege mai bine nevoile cumpărătorilor și le poate oferi beneficii imediate, precum facilitarea accesului la produsele de interes și reducerea timpului de așteptare. Întregul ecosistem de senzori inteligenți, servere, camere video și echipamente IT procesează volume mari de date colectate în timp real și au ajutat Mega Image să înregistreze o creștere a satisfacției clienților și să optimizeze timpul de așteptare la casele de marcat.
„Cumpărăturile tradiționale sunt reinventate și se digitalizează. Clienții noștri sunt mai riguroși și caută experiențe și soluții adaptate stilului lor de viață. Aceștia își doresc magazine intuitive, care le ușurează și îmbunătățesc procesul de cumpărături. De aceea, soluțiile digitale ne ajută să înțelegem mai bine clienții și să le creștem gradul de satisfacție pentru a identifica mai rapid nevoile operaționale diferite, pentru a aloca mai bine personalul nostru și pentru a spori productivitatea magazinelor”, a declarat Adrian Nicolaescu, Marketing VP, Mega Image.
„Lansarea primului magazin inteligent marchează un punct important pe piața locală de soluții IoT. Vodafone a fost întotdeauna nu doar un furnizor, ci un partener pentru clienți ajutându-i să aibă succes într-o lume digitală, punând tehnologia și inovația în beneficiul lor. Lansarea recentă a primei rețele NarrowBand-IoT cu acoperire națională din România este o reconfirmare a misiunii noastre de a transforma viitorul afacerilor cu ajutorul tehnologiei”, a declarat Natalia Chirițescu, Vodafone Global Enterprise Director, Vodafone România.
Foto: Smart shopping, de la Shutterstock | Autor: Pammy Studio
__________________________________________________