Am stat aproximativ două ore și am urmărit traficul de pe o stradă foarte aglomerată din centrul municipiului Hunedoara (nu trebuia să stau atât de mult ca să ajung la concluzia de mai jos, am stat pentru a că am avut de filmat un timelapse). Concluzia mea este că mașinile care se învârt cel mai mult prin oraș și care, în consecință, poluează cel mai tare sunt cele de firmă.
Prin „mașină de firmă” înțeleg mașină de serviciu, pe care o folosești în interes de serviciu, în general mașinile branduite, pe care le conduc agenții comerciali. Ei își petrec cam toată ziua în acele mașini, mergând de la sediul firmei la magazine mai mici sau mai mari și preluând comenzi, aranjând mafa pe rafturi etc. Unii sunt agenți comerciali, alții sunt curieri, alții sunt angajați care se deplasează pentru service, în fine, nu trebuie să vă explic eu; e suficient să ieșiți în oraș și să urmăriți, câteva minute, o stradă aglomerată. Veți vedea că majoritatea mașinilor sunt branduite, adică sunt mașini de serviciu.
În majoritatea cazurilor, aceste mașini sunt luate în leasing de către firmele care le utilizează. E mult mai convenabil să îți reînnoiești flota plătind 100-200 de euro lunar/mașină, iar costurile de întreținere, inclusiv asigurarea, să fie acoperite de firma de leasing (leasing-ul operațional este instrumentul prin care se externalizează finanțarea și administrarea flotei auto unui furnizor de servicii specializat. Este similar unei închirieri pe termen lung a flotei auto, ce include o gamă completă de servicii aferente utilizării autovehiculelor).
Și aici vine propunerea mea: guvernul ar trebui să găsească o modalitate de a încuraja firmele să își schimbe flota auto cu mașini electrice. Să le acorde subvenții, reduceri, scutiri de la plata unor taxe/impozite, cu condiția să achiziționeze exclusiv mașini electrice. Știu că sunt deja niște beneficii pentru persoanele fizice care își cumpără mașini electrice (10.000 de euro nu-s din drum), dar ar trebui să fie implementat un program prin care firmele să fie încurajate să renunțe la mașinile care poluează, pentru că alea stau cel mai mult în trafic – și când vorbim despre orașe, mai mult stau în trafic decât se deplasează, înlocuindu-le cu mașinuțe electrice.
Cred că mai bine de jumătate dintre mașinile care ne sufocă zi de zi ar fi, astfel, înlocuite cu unele care nu mai elimină noxe în aerul pe care-l respirăm.
Dar unde s-ar încărca toate acele mașini electrice, mă întrebați?
Dar toate mașinile asta clasice, pe benzină, motorină și gaz, de unde se alimentează? De la benzinării care s-au înmulțit în ultimii ani precum ciupercile după ploaie! Așa se pot (și se vor) înmulți și stațiile electrice de încărcare a mașinilor, pentru că viitorul mașinilor va fi electric sau nu va fi deloc.
În urmă cu un an-doi, Kaufland anunța că intenționează să doteze magazinele sale aflate pe linia Nădlac-Constanța cu stații de încărcare electrică, pe care proprietarii mașinilor electrice le vor putea folosi gratuit.
Cel mai important beneficiu pentru utilizatorii de vehicule electrice este posibilitatea de încărcare în regim Fast Charge (0 – 80% din capacitatea bateriei în mai puțin de 1h). Stația deservește toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in, atât pentru standardele de încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de 20kWh, cât și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22kWh.
Am găsit și harta magazinelor Kaufland care sunt deja dotate cu stații de încărcare electrică:
- Alba Iulia (cal. Moților, nr. 120)
- Arad (cal. Aurel Vlaicu, nr. 139-151)
- Brașov (str. Avram Iancu, nr. 62)
- București (str. Barbu Văcărescu, nr. 120-144 și șos. Orhideelor, nr. 46)
- Cluj-Napoca (str. Fabricii, nr. 12)
- Constanța (bd. 1 Decembrie 1918, nr. 21)
- Deva (cal. Zarandului, nr. 67)
- Iași (str. Teodor Râșcanu, nr. 6A)
- Oradea (cal. Borșului, nr. 6)
- Pitești (str. Exercițiu, nr. 216)
- Ploiești (bd. Republicii, nr. 138)
- Râmnicu Vâlcea (str. Barajului, nr. 32-34)
- Sebeș (str. Industriilor, nr. 2)
- Sibiu (șos. Alba Iulia, nr. 42)
- Sighișoara (str. Stadionului, nr. 1)
- Târgu Mureș (str. Gheorghe Doja, nr. 64-68)
- Timișoara (str. D. Bojinca, nr. 4 și str. Mihail Kogălniceanu, nr. 11-15)
- Turda (cal. Victoriei, nr. 39)
Pe lângă finalizarea celor două axe, Kaufland împreună cu Renovatio pregătește și deschiderea a două noi coridoare, București – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj – Timișoara și București – Buzău – Focșani – Bacău – Suceava – Iași.
Deci o să avem unde să ne încărcăm mașinile, să nu ne facem atâtea griji, plus că în câțiva ani probabil că vom avea energie electrică gratuită, de la vânt și de la soare. Sper că nu voi râde, peste câțiva ani, de optimismul meu etalat aici, numindu-l naivitate. Sper.
Eu cred ca n-ar trebui sa-ti faci asa multe sperante. Tu nu vezi ca oamenii inca isi cumpara masini „dizal”??!! Ce arunca nemtii iau romanii si tu speri sa vezi masini electrice in cativa ani? Pff …
Nu o să mai țină mult „bucuria” asta. La un moment dat vor fi interzise în orașele mari, în zonele centrale ale acestor orașe, iar oamenii vor renunța la „dizăluri”, încetul cu încetul. Și eu conduc un diesel dar știu că nu pentru mult timp. O să ne impună Uniunea Europeană să dăm legi în sensul ăsta.