» Știm cu toții că Uniunii Europene îi cam place să ne spună ce și cum să facem. Uneori le nimerește, alteori ba. Dar pentru că suntem cetățeni europeni și avem drepturi, trebuie să ne supunem și să respectăm și obligațiile impuse de apartenența la marea familie europeană. Eu zic că e bine că UE nu ne mai lasă să ținem mortul în casă și ne-a obligat să deschidem capéle unde să se desfășoare priveghiul, de exemplu. E bine că UE ne spune cum să omorâm porcul; câteodată porcii se mai taie la scara blocului, dar csf ncsf, asta-i viața, nu toți își permit să-i omoare „europenește”.
» Ați observat că din 10 reclame de la radio și TV, 6-7 sunt la medicamente sau alte produse farmaceutice? Industria farmaceutică vrea să ne transforme pe toți în niște oameni bolnavi clienți, așa că ne inventează boli, lansează medicamente pentru bolile inventate și ne transformă din oameni sănătoși în pacienți. Citiți articolul din link-ul de mai jos, e lunguț, dar bine scris.
Care-i legătura dintre cele două paragrafe de mai sus? Păi UE a scos pe piață un chestionar prin care românii sunt consultați (mă rog…) cu privire la piața de suplimente naturiste și dacă este este cazul ca aceasta să fie reglementată de UE. De ce zic „mă rog”? Pentru că au ascuns chestionarul ăsta bine de tot, eu am dat peste el întâmplător! Folosesc multe produse naturiste (preponderent!) și am găsit știrea asta pe site-ul Știrile PRO TV: Utilizarea tradițională a plantelor medicinale, în pericol? Cum vrea UE să reglementeze piața produselor naturiste. OK, ignorați titlul, că e imbecil, ca toate titlurile de pe site-urile de știri din zilele noastre. Ce e important de reținut din el:
“În acest an, au fost formulate o serie de chestionare care în principiu ar trebui să indice opinia autorităților și a cetățenilor dacă suplimentele din plante medicinale pot fi folosite pe bază de tradiție sau doar pe bază de studii științifice. Înainte de a răspunde la acest chestionar, cei care îl completează ar fi trebuit informați despre contextul în care răspund și consecințele răspunsurilor pe care le dau”, a explicat medicul Pavel Chirilă, specialist în tratamente naturiste.
Potrivit acestuia, la nivelul Uniunii Europene se pune problema dacă utilizarea produselor din plante să continue pe baza tradiției istorice – care le-a demonstrat calitățile și absența aproape cu desăvârșire a efectelor adverse, sau să se pornească de la ideea că nu se știe nimic despre ele și să poată fi utilizate doar după efectuarea unor studii extinse și costisitoare.
“Se doresc studii complexe, realizate pe oameni sănătoși. Aceste studii în prezent nu există, iar elaborarea lor ar implica costuri foarte mari și durate lungi de timp. Acest lucru va determina absența suplimentelor din plante medicinale de pe piață până la obținerea acestor dovezi științifice. De asemenea, urmare a costurilor ridicate necesare reconfirmării calităților plantelor medicinale, vor apărea pe piață mult mai puține produse și cu prețuri mult mai mari față de cele actuale. În acest context, multe specii de plante vor disparea din utilizare și cu ele o bună parte din tradiția popoarelor europene”, este de părere doctorul Pavel Chirilă. În opinia lui, chestionarul, care are ca termen-limită pentru completare data de 1 iunie 2017, nu detaliază subiectul și nu prezintă explicații suplimentare, care să-i ajute pe cei chestionați să înțeleagă contextul.
Deci UE, ținută de mână de lobby-iștii companiilor farmaceutice, a zis: ia să vedem noi ce-i cu atâtea farmacii naturiste și de ce consumă românii atâtea ierburi! Păi ce facem aici, suntem în secolul XXI și ne tratăm cu plante?! Acum, când industria farmaceutică lansează câte un produs nou în fiecare săptămână? Nu-i bine. Hai să ne facem că le cerem părerea despre medicamentele naturiste și să reglementăm piața asta.
Și-or s-o reglementeze de n-o să ne vedem. Sincer, sper să nu li se permită asta. Sper să completăm cât mai mulți dintre noi chestionarul și să le spunem să ne lase plantele medicinale în pace! Vă invit și pe voi să dați click aici – iar din partea dreaptă să selectați limba română, dacă nu este selectată, apoi să completați chestionarul. Este important. Fiecare „vot” contează, chiar dacă UE pare să vrea să nu știm despre acest chestionar!
Mi se pare absurd să interzici vânzarea produselor pe bază de tei până când o să ai studii știițifice care spun că teiul este bun pentru somn sau liniștire, când noi folosim ceaiul de tei în acest scop de mii de ani!
E simplu, deci: dacă folosiți produsele naturiste, completați chestionarul!
Eu sper sa reglementeze (si cat mai curand) pentru ca acum se vand multe produse „naturiste” care de fapt nu sunt nici pe departe ce scrie pe ambalaj. Nimic din ceea ce scrie pe ambalajul acestor produse nu este verificat de nimeni. Inteleg de ce vrei ca produsele naturiste sa ramana pe piata, dar eu cred ca un pic de control asupra marketingului exagerat al acestor produse nu strica.
@Diana: Dar dacă le reglementează în urma unor studii care vor dura câțiva ani și nu vom mai găsi nici unguent de gălbenele în magazine?!
Am accesat linkul si ce sa vezi :
Acest sondaj nu a fost încă publicat sau a fost deja retras de pe site între timp.
Păi da… s-au grăbit să îl scoată.
Draga UE,cred ca azi,miine vei veni sa ne dam acordul ca aerul pe care il respiram nu este sanatos si prin urmare ar fi mao sanatps sa nuai respiram ! Asra ar rezolva multe probleme pt.tine,nu-i asa ?draga UE.