Atunci când am fost în vizită la Danone, reprezentanţii companiei ne-au spus povestea fondatorului acesteia, un domn pe nume Isaac Carasso. Fiul său, Daniel Carasso, a trăit până la vârsta de 104 ani! Cu toţii am căscat gura şi câţiva dintre noi au întrebat: „Dar ce-a mâncat domnul Daniel, de-a trăit atâţia ani?”. S-a dovedit a fi o întrebare retorică, pentru că răspunsul era în faţa noastră: iaurt.
Cel mai mare producător român de iaurturi, Danone, a lansat zilele trecute campania educaţională „1 iaurt pe zi, sănătatea ţi-o menţii”, având ca obiectiv informarea românilor cu privire la importanţa iaurtului ca parte a unei alimentaţii zilnice echilibrate. Campania a fost lansată în cadrul unui eveniment la care au participat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Preşedinte de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, reprezentanţi ai mass-media şi social media. Încă un eveniment la care nu am participat pentru că locuiesc atât de departe de Bucureşti, încă o campanie frumoasă despre care vă povestesc fără să mă fi rugat sau plătit cineva ca să o fac [asta ca să n-avem discuţii].
Campania „1 iaurt pe zi” se va derula în perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014 şi are în vedere acţiuni de informare a publicului general prin intermediul TV, presă scrisă şi online, dar şi social media, care să încurajeze consumatorii să facă alegerile cele mai potrivite pentru a-şi menține starea de sănătate. Campania mai include cursuri de nutriţie pentru tineri şi copii, fiind bine cunoscut faptul că obiceiurile bune se deprind la vârste tinere.
În prima etapă a campaniei, „grupul consumatorilor de iaurt” este încurajat să-şi împărtăşească poveştile personale în aplicaţia online dedicată, aceştia având posibilitatea de a ajunge chiar ambasadorii campaniei pro-iaurt derulată de Danone.
Prin această iniţiativă, Danone îşi propune să reamintească importanţa unui stil de viaţă echilibrat şi principalele beneficii ale consumului zilnic de iaurt, în contextul în care tot mai mulţi români se confruntă cu probleme de sănătate provocate sau favorizate de alimentaţia nesănătoasă şi lipsa de mișcare. Obezitatea, bolile cardiovasculare şi diabetul sunt afecţiunile care trebuie adresate cu maximă prioritate conform unui studiu despre starea de sănătate a românilor realizat de Danone.
Opinia generală a celor care au participat la studiul realizat de Danone este că aceste probleme de sănătate sunt generate de stilul de viaţă preponderent sedentar şi de o dietă dezechilibrată. În plus, 9 din 10 respondenţi cred că românii mănâncă nesănătos, potrivit studiului „Obiceiuri de consum alimentar” realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în 2013. Una dintre soluţiile la îndemână, care poate fi introdusă cu uşurinţă şi fără costuri semnificative în dieta zilnică a românilor, este consumul zilnic de iaurt. Iaurtul, la fel ca laptele din care este făcut, conţine proteine valoroase şi calciu, alături de alte minerale şi vitamine necesare pentru creştere şi sănătate de-a lungul întregii vieţi.
Iată ce a declarat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prezent la lansarea campaniei „1 iaurt pe zi”:
„Stilul nostru de viaţă şi alimentaţia sunt unele dintre principalele cauze ale obezităţii, bolilor cardiovasculare şi diabetului. Pentru o alimentaţie echilibrată trebuie să consumăm 2-3 produse lactate în fiecare zi. Iaurtul contribuie la asigurarea unui aport optim de calciu, potasiu, fosfor, zinc, proteine şi fermenţi lactici activi şi are puţine calorii. Beneficiile nutriţionale ale iaurtului recomandă acest produs ca pe o soluţie simplă şi la îndemână, mai ales în condiţiile stilului de viaţă contemporan.
Ca medic, mă găsesc tot mai des în faţa unor cazuri de patologii grave, care au la origine desconsiderarea nevoilor reale, de bază, ale organismului. Cu toate provocările aduse de schimbarea stilului nostru de viaţă din ultimii ani, alimentaţia corectă ajunge să fie o condiţie pentru menţinerea sănătaţii. Trebuie să învăţăm să-i acordăm acest nou rol, central, în viaţa noastră. Alegerea este la noi. Noi hotărâm ce şi cât e bine să mâncăm, iar datoria mea ca medic este să explic, să îndrum, să corectez, să susţin obiceiuri alimentare sănătoase. Iar un astfel de obicei este cel de a consuma zilnic iaurt, aliment la fel de valoros pentru sănătate cum sunt şi fructele sau legumele. Iaurtul este şi un factor de re-echilibrare a dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alte categorii de alimente”.
„De aproape 100 de ani, misiunea asumată de Danone este aceea de a aduce sănătate prin alimente unui număr cât mai mare de oameni. Campania «1 iaurt pe zi, sănătatea ţi-o menţii», pe care o lansăm la nivel naţional, are rolul de a educa românii în privinţa importanţei unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, evidenţiind multiplele beneficii oferite de consumul zilnic de iaurt.
Danone face un prim pas important prin campania «1 iaurt pe zi», dar pentru a creşte impactul acestei misiuni invităm alături de noi şi alţi producători români de lactate, retaileri, instituţii guvernamentale, pentru că împreună să aducem sănătatea prin alimentaţie echilibrată mai aproape de cât mai mulţi români”, a declarat Dieter Schulz, Director General Danone pentru Europa de Sud Est.
Eu am mereu în frigider iaurturi, chiar dacă înainte de a participa la campania Obiceiuri Sănătoase nu eram o consumatoare constantă – le cumpăram mereu şi le mâncam când şi când; noroc cu Mama, care chiar nu lasă să treacă nici o zi fără să mănânce o salată pe care şi-o face din iaurt, musli şi bucăţi de fructe.
Nu vă întreb dacă vă plac iaurturile, pentru că nu cred că poate exista persoană căreia să nu-i placă [doar cele care suferă de intoleranţă la lactoză, dar asta e altă poveste]. Vă las doar cu informaţiile de mai sus. Gândiţi-vă la sănătatea voastră, e cea mai importantă!
dar chiar numai reclame poti sa mai scrii? si cand vad ca e si vorba despre danone…cea mai mare minciuna de iaurt. dezamagitor
@calin: Subscriu! Hai sa fim seriosi, Danone nu-i cel mai natural.
Dar n-o condamn pe Denisa pt. reclama.
E blogul ei, scrie despre ce vrea.
@demo:
toti bloggeri scriu ca sa fie cititi. eu sunt clientul lor la fel cum sunt clientul oricarui magazin. traficul pe care il face fiecare se traduce in reclame deci in bani. asa ca eu consider ca am dreptul sa spun daca imi place ce citesc sau nu.
E părerea ta. Şi nu e reclamă, eu chiar cumpăr şi consum Danone. Ca milioane de alţi români.
@Denisa Bârgău: Are si calin putin dreptate. Ultimile 7 posturi au fost numai de promovare de produs or smt…
Mi-e dor de posturile care n-au legatura cu produse, but meh…
Imi place iaurtul, cumpar de la Pecica sau Curtici, firme din jud.Arad. O fi reclama la Danone dar eu cumpar mancare produsa la mine in judet daca se poate.
La iaurt prefer varianta naturala pentru ca nu vreau sa consum mai mult zahar decat e cazul. Acestea fiind zise, ma duc la frigider sa iau un iaurt :)
Mie imi place cum scrie Denisa de aceea va voi aduce la cunostiinta urmatoarele :
De dragul tau tu baga tag-u’ JM trei trei si patru patru, cu piesa aceasta poti sa-ti faci iaurt mai simplu de la vaci
http://www.youtube.com/watch?v=LuOXU-uYBSI
si daca vrei iaurt alt fel, uite si-aici,
pup ! bihoprel
in ultima perioada, m-am convertit in „barbatul activia” :D
consum zilnic lejer 3-4 bucati de 140 de grame. natur. are putine calorii si e gustos, tinand cont ca pana mai ieri nu consumam deloc.
il consum la micul dejun, seara, cand ma rupe stomacu’ si ca gustare inainte de pranz. sau inainte de cina :)
Foarte bine faci. Nu eşti singurul „bărbat Activia”, s-au mai văzut, să ştii.
@Denisa Bârgău: ca o chestie in plus, pe care am observat-o dupa 5-6 zile de cand am inceput sa consum activia: mi s-a inmuiat abdomenul. e mai pufos, spre deosebire de ceea ce se intampla in trecut.
Iaurturile sunt sanatoase pentru organism si fiecare poate alege in magazin de la ce firma cumpara…
Nu vreau sa par hater dar Danone nu este cel mai mare producator ROMAN de lactate, pentru ca nu este firma romaneasca.
Este cel mai mare producator din lume, implicit din RO
Şoc şi groază!!!
Am citit într-o carte ca lactatele nu sunt sănătoase. Are şi argumente autorul.
Sunt de acord cu aceasta campanie si chiar un fidel consumator al iaurtului cu fructe de la Danone.
Iaurt 900 gr 300zile din an, amestecat cu condimente dulci, a dat ceva rezultate bune. Dar obiceiurile se schimba