Viața fără Coca-Cola

M-am mai lăsat eu de băut cola, Pepsi în speță, dar ulterior am mai băut câte o sticlă de jumate pe ici, pe colo, pe la ieșirile în oraș când nu voiam să beau doar cafea, apa era prea săracă și altceva nu puteam să beau, pentru că eram șofer sau nu aveam chef.

Viaţa fără Pepsi

De data asta, m-am lăsat de băut Coca-Cola motivată de o postare pe Facebook a dr. Mihaela Bilic, pe care o urmăresc cu drag și interes de ceva timp. Ea zicea așa:

(Despre zahăr:) Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminăm din alimentație, dar merită să-l reducem drastic! Consumați-l rar și cu moderație, în produse de calitate și care vă plac mult. Și sub nicio formă nu-l beți, nu-l consumați în formă lichidă. O bucațică de ciocolată sau de prăjitură dau satisfacție maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Și irosim dintr-un foc 6 lingurițe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfacție zero! Dacă tot mâncați zahăr, măcar mestecați-l, nu-l beți„.

Ei bine, eu am luat foarte în serios acest sfat și, de 3 luni, îl respect cu sfințenie. Nici o gură de suc nu am mai luat de atunci. Mai beam câte un suc „natural”, câte o cola la jumate (mai ales când mâncam fast food, la mall, cola merge de minune cu mâncarea păcătoasă), dar de trei luni nu am mai băut decât apă, cafea neîndulcită, ceaiuri neîndulcite, supe și ciorbe, lapte (în lapte dizolv plicurile de Supramax Articulații și dimineața îmi mai pun lapte în cafea).

Mi se întâmplă să mă întâlnesc cu câte o sticlă de Coca-Cola și să intru în fibrilații. Încep să salivez, deja simt bulele spărgându-mi-se de nas și gustul dulce invadându-mi cavitatea bucală… și alte prostii chimico-poetice. Nici reclamele la Coca-Cola de la cinematograf nu mă ajută, nici faptul că meniurile de la fast food-uri care includ băuturi sunt mai ieftine decât dacă iei mâncarea separat, fără băutură (iar prin băutură se înțelege doar suc, nu și apă), nici vânzătorii care te tot întreabă dacă nu dorești și o cola etc.

Dar am reușit să mă mențin pe poziție, nici un strop de cola în trei luni. Pentru una care se credea liberă de această dependență, încă mai sufăr destul de mult când mă apropii de „licoarea magică”. Lumea se uită ciudat la mine când ies în oraș și nu vreau nimic de băut, că am apă în geantă sau când cer doar o sticlă de apă. Csf ncsf.

Ceea ce vă doresc și dumneavoastră. Nu mai beți sucuri dulci, mai bine băgați zahărul ăla împreună cu ceva solid și gustos. Sau deloc, pentru cine poate…

11 thoughts on “Viața fără Coca-Cola”

  1. Un lucru mare să poți renunța la această băutură răcoritoare care face mai mult rău decât bine. Îti doresc să pășești în noul an tot așa de ambițioasă și motivată. La multi ani și un an nou fericit!

  2. Mai ieri am zis ca esti ambitioasa ca ai renuntat la tigari, azi e nevoia sa ma repet, esti tare ambitioasa. Putini pot sa faca asa o alegere.
    Cola da si ea o dependenta incredibila, poate rivaliza cu nicotina.

    1. Când o să renunț de tot la dulciuri voi fi cea mai mândră de mine. Până atunci, faptul că am renunțat la fumat rămâne o mare realizare, iar faptul că am renunțat la Coca-Cola e doar o chestie minoră, deși salivez încă la fiecare sticlă pe care o văd… cineva și-a abandonat o sticlă la barul de la cinema și mă uitam la ea și îmi ziceam: Cum ar fi dacă aș lua numai o gură, una mică? :D

  3. Felicitari pentru decizie si iti urez sa stai tare ca vad ca bauturile astea’s mai rau decat tigarile…si sotul meu bea Cola zilnic si il tot rog sa renunte la sucul ala malefic :(

  4. Sper sa reusesti sa te tii in continuare! Eu pana anul asta beam suc cel mult o data la cateva saptamani, acum nu cred ca trec cateva zile si pot spune ca regret amarnic. Iar cel mai rau este ca articolul tau mi-a facut o pofta de cola de nu stiu cum s-o tin in frau :))

    1. Îmi pare rău! Știu cum e, că și eu trec prin aceeași stare când văd Coca-Cola. Mă ajută, totuși, să scriu despre problemele pe care le am. Cumva, le pasez blogului și parcă nu mai sunt doar ale mele. Ar trebui să încerci. Și să îmi spui cum te cheamă :D

    2. @Insecticid gel:
      Iti recomand ceaiul de caramel de la Lidl. „Lord Nelson Rooibos Caramel Tea” se numeste.
      Si indulctior lichid din Stveia. Este cel mai sanatos de pe piata. Niciun alt indulcitor nu este, pentru ca, de regula trec prin procedee chimice, ca sa se obtina pastilutele alea.
      http://www.armonianaturii.ro/Ingrijirea-sanatatii/Afectiuni-digestive-si-metabolism/Hyper-Stevia-Rebaudiana-Indulcitor-Lichid-Natural-50ml-Hypericum Eu Pe asta il am si te tine o sticluta, cam o luna, pentru ca trebuiesc doar 4-5 stropi sa indulcesti o cana.
      Iti mai faci pofta si e de N ori mai sanatos.
      In general, ceaiurile sunt foate sanatoase, iar daca iti faci intr-o sticla de 2 L si bagi la frigider, ai Ice tea si bei ca pe suc. Important este sa iti faci stoc, la 2 zile. Ca sa nu te trezesti ca ramai fara si ajungi iar la suc. Macar pana trece perioada critica.
      Eu, cam asa m-am tratat.

  5. Nu recomand cafea sau ceai fara pic de zahar. Se zice ca bauturile astea solicita inima, care are nevoie de zahar sa functioneze; altfel apar probleme de inima, chiar si de la ceaiuri medicinale baute prea des. Bun, asta nu inseamna ca trebe pus zahar la concentratie de minim 10% cum fac producatorii… Poate ca 1% e destul.

    De sucuri m-am lasat cind am aflat ca Pepsi a finantat cercetari pe celule din fat avortat ca sa dezvolte arome pt. bauturile lor. Cautati pe Goagal dupa „Senomyx” (firma care face cercetarea) si o sa gasiti destule informatii. Acum sunt pe apa minerala…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.