Virşli – preparat culinar din carne de capră sau oaie în amestec cu carne de porc, înveliţi într-o folie naturală protectoare cilindrică, sunt asemănători cremvurştilor însă ceva mai subţiri şi mai lungi, preparaţi tot în perechi, afumaţi şi condimentaţi cu boia şi usturoi. Este un preparat tradiţional din judeţul Hunedoara, din Ţara Zarandului, zona Brad, recunoscuţi sub denumirea de „Virşli de Brad” şi din Ţara Haţegului, zona Sălaşului, cu denumirea de „Virşli de Sălaşu”. Se vând de obicei în târguri şi pieţe, sunt preparaţi prin fierbere în apă şi se servesc cu muştar şi pâine. [sursa]
Ţi se cam împleticeşte limba dacă încerci să spui repede „Semimaratonul virşlilor”, mai ales dacă nu eşti din Hunedoara şi nici n-ai mai auzit până acum de virşli. Cum am scris şi mai sus, sunt un fel de cârnaţi preparaţi după o reţetă veche de câteva sute de ani, afumaţi şi, am aflat cu ocazia Festivalului Virşlilor, care se consumă cu muştar şi boia de ardei iute. Nu prea multă boia, ca să nu rămâneţi fără glas, aşa cum am păţit eu!
Absolut toţi invitaţii noştri în Vizită în HD s-au declarat încântaţi de gustul virşlilor; majoritatea au vrut să-şi cumpere ca să le ducă şi celor de acasă un pic din gustul minunii hunedorene, dar nu i-am lăsat, le-am oferit noi câte un kilogram „la pachet”. Din experienţă vă spun că dacă transporţi virşli cu maşina, după fiecare oprire şi coborâre din maşină, la întoarcerea în habitaclu te întâmpină un miros unic. Nici un poliţist care te opreşte pentru că ai viteză prea mare [sau, după caz, prea mică] nu te-ar ierta dacă nu i-ai da o pereche de virşli [nu de palme, că nu instigăm la violenţă aici!]. Ceva îmi spune că băcăuanul, clujeanul, băimărenii, sibienii şi bucureştenii care au plecat duminică de la Sarmizegetusa Regia cu câte o pungă de virşli nu mai au nevoie de nici un odorizant pentru maşină, câteva zile autoturismele sigur au mirosit a papa bun.d
Dar să revenim la semimaraton. De ce semi? Pentru că un maraton „plin” presupune o lungime a traseului de aproximativ 42 de kilometri, iar noi între Hunedoara şi Deva nu avem decât 15 kilometri, maxim şasă douăzeci, dacă mergem în zig-zag.
„Ce legătură poate fi între alergare şi virşli? Păi, în primul rând, e bine ca ambele să fie… iuţi, da’ nu prea tare, atâta doar cât să te simţi bine. Apoi, asta e ocazia ideală de a le arăta iubitorilor de diete prin înfometare desfăşurate în fotoliu că dacă faci suficientă mişcare, poţi mânca orice, fără griji. Chiar şi virşli. Chiar şi cu o bere…”, spune omul care a venit cu ideea acestui semimaraton. Povestea semimaratonului o găsiţi aici, unde în josul paginii puteţi afla şi care-i reţeta virşlilor.
Startul s-a dat în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara, iar sosirea a fost în Piaţa Unirii din Deva. Concurenţii au avut de parcurs 17 kilometri de asfalt, patru kilometri de macadam şi 167 de metri de urcare.
Aşa cum am spus, semimaratonul a fost „cuplat” cu Festivalul Virşlilor. Mie mi se pare genială ideea: pui omul să alerge, după care îi dai să mănânce grozăviile astea. Dacă v-am făcut curioşi, urmăriţi pagina de Facebook a Semimaratonului Virşlilor, iar la anul puteţi să vă înscrieţi şi voi în concurs – sau măcar să veniţi la Festivalul Virşlilor. Papilele gustative ale tuturor persoanelor care au gustat vreodată virşli pot confirma că merită să veniţi în judeţul Hunedoara pentru „nişte cârnaţi”.
Vizită în HD 2013 a fost un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiect susţinut de Primăria Oraşului Simeria, Agenţia de turism TOC Internaţional, Best Hotel Hunedoara, Cred ONG, CastelulCorvinilorHD.ro, Webbusiness.ro. Partener media: săptămânalul REPLICA.
sursa foto1