Continuare de aici.
Depozite, flotă de vehicule, distribuitori
Așa cum spuneam, fiind cel mai mare producător de cosmetice din România, Farmec are un depozit maaare, de unde mașinile din flota proprie preiau produsele și le duc la depozitele Farmec din țară, precum și la magazinele care le vând. Imaginați-vă că există un depozit nici prea mic, nici prea mare, în care sunt păstrate doar mostrele. Creme, șampoane, șervețele, și mai multe creme, cremuțe, loțiuni, soluții de tot felul, fiecare produs căruia i se face reclamă prin reviste [dau un exemplu, sunt mai multe modalități de a face reclamă] e ambalat și în pliculețe sau flacoane mici și oferit gratuit potențialilor viitorilor consumatori. Și toate mostrele astea trebuie depozitate undeva, așa că au propriul depozit. Foarte tare!
Linia de producție
Când îmi imaginam că voi filma stângaci un prin episod de How It’s Made românesc, aveam în minte locul ăsta. Din păcate, la scurt timp după ce am aflat că am câștigat vizita de o zi la Farmec, Cristina mi-a spus că nu voi putea filma nimic; explicația a venit apoi de la o colegă de-a ei: un ochi format are nevoie doar de câteva imagini pentru a afla secrete de producție, așa că, logic, n-am filmat nimic. Oricum, le mulțumesc pe această cale celor care au sărit să-mi împrumute o cameră HD. Data viitoare și eu o să „sar” la fel de repede.
Înainte de a intra în zona de producție, ambalare și etichetare, adică acolo unde sunt cei mai mulți muncitori [de fapt, muncitoare], am fost echipată cu o bonetă, un halat și „ciupici” pe care i-am pus peste încălțări. O altă doamnă drăguță [din păcate, nu am reținut nume, am o problemă cu chestia asta] ne-a făcut turul liniei de producție. Prima încăpere este un vestiar unde toți muncitorii își schimbă hainele de oraș cu echipamentul de lucru: saboți, tricouri, pantaloni, halat, bonetă. Înainte de a părăsi vestiarul, își spală mâinile cu un săpun lichid antibacterian, dintr-un dozator aflat pe perete.
Nu plecăm mai departe înainte să aflu că linia de producție a fost modernizată în urmă cu patru ani, și chiar dacă standardele în domeniu nu o cereau încă, cei de la Farmec au adus-o la standardele producției farmaceutice. Asta înseamnă că în interior este la fel de curat ca într-o fabrică de medicamente. Când astfel de dotări vor deveni obligatorii, Farmec n-o să mai aibă bătăi de cap, plus că are deja un atu în fața concurenței.
Trecem printr-un hol lung, iar doamna îmi spune ce se întâmplă în spatele fiecărei uși: aici se spală utilajele [cu apă filtrată, purificată etc], aici se amestecă ingredientele produselor cosmetice, aici se toarnă în recipiente, de unde sunt duse în carantină, pe aici intră ambalajele și așa mai departe. După verificarea lor riguroasă, ambalajele sunt aduse pe o ușă numai a lor. Cel mai fascinant loc din toată fabrica este linia de ambalare. Există mașinării care toarnă în recipiente creme, loțiuni, șampoane. Când am fost eu în vizită, am văzut chiar serul termoprotector Gerovital Plant Tratament, iar în capăt erau lipite etichetele pe flacoane.
Mici secrete
După ce sunt introduse în recipiente, ambalate, etichetate, produsele sunt așezate pe o bandă care le transportă pe o distanță foarte scurtă, de aproximativ un metru. Chiar mă întrebam de ce trebuie plimbate de la o muncitoare la alta, când mi s-a spus că trec pe banda respectivă pentru a li se aplica, cu laser, o ștampilă. Acum știu că, în cazul produselor Farmec, codul tipărit cu laser reprezintă data expirării, lotul și numărul echipei care l-a ambalat.
De exemplu: 08 2011 8 1 înseamnă că produsul expiră în luna august a anului viitor, face parte din lotul cu numărul 8 și a fost ambalat de echipa 1. Un alt lucru interesant: e-ul de pe ambalajul multor produse este aplicat în cazul în care se respectă anumite standarde ale măsurătorii. Adică acolo unde scrie „15 ml e” puteți fi siguri că este vorba despre un flacon care conține exact 15 mililitri de produs. e = exact.
Spuneam că am devenit fană a produselor Farmec. Nu e doar asta: de când am fost în vizită la Farmec, am început să am un respect deosebit pentru tot ce înseamnă producție. Cred că în sinea mea îmi imaginam că multe dintre textele și „pictogramele” care apar pe ambalajele produselor sunt puse acolo „să fie”, să pară mai multe. Acum știu că fiecare detaliu reprezintă ceva, că lucrurile nu se fac heirupist și mai știu că Farmec merită să fie printre primele branduri românești.
Ei, și după toate astea, ne-am întors în biroul de Marketing, unde am primit noua gamă Gerovital Plant [fără conservanți și cu miros divin], o agendă verrrde, un calendar drăguț și-apoi am plecat la masă, împreună cu Cristina și Mariana. Locul: Hanul Dacilor din Iulius Mall, că tot e un restaurant cu specific românesc, așa cum și Farmec face produse românești. Eu am mâncat o salată Caesar, bineînțeșes, făcută după o rețetă dacică. :D
Mulțumesc, Farmec, pentru o zi minunată!
UPDATE: Alte fabrici și “uzine” pe care le-am vizitat de când sunt bloggeriță…
Vizită la fabrica de chipsuri Lay’s din București | Vizită la fabrica Danone din Bucureşti |Vizită la fabrica de cosmetice Farmec din Cluj-Napoca şi partea a doua | Vizită la Jolidon,Napolact şi din nou la Farmec | Vizită la fabrica de bere Timişoreana şi la Cramele Recaş |Ferma de vite Angus de lângă Sibiu | Pateurile şi conservele Scandia | Încălţămintea Lytos de la Sibiu | Produsele de panificaţie Boromir | Muştarul Mustardino, din Sibiu | UmeraşeleMainetti din Sibiu | Vizită la fabrica de cașcaval Hochland din Sovata |
ProHD – Fabricat în Hunedoara: Apa minerală Aqua Sara | Complexul avicol integrat AVIS 3000 & Recomsid (AVIS: video) | Carpatcement din Chișcădaga |
De asemenea, am fost “în spatele ușilor închise” ale restaurantului McDonald’s din Deva.
De cand ma stiu stiam de acest nume. E un brand si inca unul de calitate care a rezistat timpului
Am o mica observatie: stiu ca esti jurnalista si stiu ca asta e un articol de blog si nu unul jurnalistic, dar a sunat ca un articol de presa la comanda. Probabil nu este asa, dar asa mi-a lasat impresia. E bine sa fie promovate produsele romanesti, dar tocmai cei care sunt platiti pentru asta nu o fac cum ar trebui. Nu stiu care e explicatia, de ce firmele din strainatate stiu sa ambaleze mai comercial, stiu sa realizeze campanii de marketing mai de succes si reusesc sa patrunda pe piata internationala. Probabil pentru ca exista cineva care se incapataneaza sa pastreze un aspect prafuit, la fel cum se intampla in TVR, unde spre surprinderea mea au o tehnologie superioara altor televiziuni si totusi ramane incorsetata.
@Corina: well, dacă așa ți se pare ție, că-i un text scris la comandă, asta în condițiile în care am participat la un concurs, l-am câștigat, iar premiul era o vizită la fabrică, înseamnă că știi mai multe decât mine.
@Corina: și nu, nu-s ziaristă. :D Lucrez la ziar, dar nu sunt ziaristă!
Pentru cei care nu știu: fabrica Farmec are chiar și propria stație de pompieri, pentru că pericolele sunt specifice. :D
Repet: e doar impresia mea! Pentru ca in maniera asta sunt scrise articolele la comanda, dar asta nu inseamna neaparat ca este si al tau unul. ;)
La fel cum m-am inselat si in cealalta privinta, probabil esti secretar de redactie, pentru ca stiu ca citisem intr-o postare ceva de macheta, nr de caractere, etc.
sunt foarte bune produsele…mie mereu imi cadea parul cand ma spalam cu sampoanele din reclame. de un an folosesc gerovital si e cel mai bun sampon, la fel si balsamul e super…ce-mi mai place e masca de par Aslavital, miroase super si descalceste foarte bine. imi plac si cremele de fata..si nu le-as schimba pe produsele gen l’oreal nici daca le-as primi gratis!
thank you.asteptam de mult articolul asta.norocoaso
cremele de fata Gerovital:le folosesc eu, mama mea, soacra-mea, doua din prietenele mele..sa mai spun?
sampon+ tratament impotriva caderii parului: am folosit cateva luni de zile. it works! acetona, lac de unghii: preferatele mele. aprpo de l’oreal: naspa!mi-am recuperat hidratarea tenului cu Gerovital! dupa ce am l-am nenorocit(a se citi uscat si sensibilizat) cu l’oreal cel cu marketing baban si ambalaje sclipicioase!
pentru domnita care le stie ea pe toate din culisele articolului de mai sus: Farmecul chiar ofera calitate!poate dumneata iti doresti doar „sclipici”…
Uau ce ma bucur ca ti a placut la Farmec!! Am facut doi ani practica acolo si a fost super interesant plus m-am distrat beton cu doamnele de la cercetare. Mi s-a facut dor cand am citit articolele tale :)
Mă bucur că există firme românești care ne fac cinste. Voi încerca să cumpăr cât mai multe produse de la ei.