Acesta este primul articol din seria Pro HD – Fabricat în Hunedoara. În perioada următoare voi vizita mai multe fabrici din judeţul Hunedoara şi, pe măsură ce aflu cum sunt fabricate produsele locale, vă arăt şi vouă. How It’s Made românesc, acum şi la mine-acasă! :)
La începutul lunii noiembrie am fost în vizită la Aqua Sara – pentru cunoscători, Aqua Sara se numea înainte Boholt şi era apa minerală îmbuteliată în satul Boholt care aparţine de comuna Şoimuş. Eu ţin minte sticlele de un litru în care era apa asta, bunicul meu era mare băutor de apă minerală şi niciodată nu-i lipseau sticlele de Boholt din casă. Aqua Sara e un joc de cuvinte: fabrica de apă minerală aparţine de grupul de firme Quasar. I-au pus câte un „a” la început şi la sfârşit şi a ieşit Aqua Sara.
În urmă cu aproximativ trei ani, grupul de firme Quasar din Deva a preluat fabrica din Boholt şi a modernizat-o, investind aproximativ şase milioane de euro în nouile instalaţii de îmbuteliere a apei. Nu ai zice că într-un sat micuţ dintr-un judeţ relativ sărac vei găsi o fabrică atât de modernă, dar am fost surprinsă când am văzut cât de bine arată totul. Aqua Sara este o apă minerală de mare adâncime, microbiologic pură, cu un conţinut ridicat de minerale. O sticlă de 1,5 litri asigură 100% din necesarul zilnic de calciu şi peste 50% din necesarul zilnic de magneziu al organismului.
Pentru început, am intrat în încăperea unde se află sonda care aduce apa la suprafaţă. Izvorul, cum ar veni. O încăpere goală, cu nişte ţevi, totul închis, nici un strop de apă la suprafaţă.
Prima încăpere comunică, prin nişte ţevi, cu hala mare în care apa este îmbuteliată.
Ca în toate fabricile moderne pe care le-am vizitat, şi aici totul este închis, ascuns dincolo de ţevi şi rezervoare din inox. Doar într-un fel de şanţ am văzut apă ruginie – pe acolo se scurge fierul extras din apă.
Conţinutul de minerale din apă, presiunea şi alte treburi sunt controlat de maşinării şi calculatoare. E nevoie de intervenţia omului doar pentru a le supraveghea sau pentru a le porni şi opri, când este cazul.
Cum spuneam, într-o fabrică automatizată nu prea vezi materia primă sau ingredientele produsului finit. De aceea, întotdeauna am fost fascinată de zona de ambalare, pentru că acolo se întâmplă toată acţiunea şi de cele mai multe ori e la vedere.
În poza de mai sus se poate vedea matriţa care dă forma PET-urilor de Aqua Sara. Fiecare firmă de îmbuteliere a apei sau a altor băuturi în PET-uri are o matriţă care dă sticlelor formele unice. Sticlele de Aqua Sara, PET-urile mici şi grase de bere Neumarkt la 1 litru, sticlele de 2 litri de apă plată Borsec, sticlele de 1,5 litri de apă plată Aqua Carpatica au forme deosebite, dar toate pornesc din acelaşi cilindru de plastic. O maşinărie le „umflă” cu ajutorul aerului fierbinte şi al matriţei din metal.
Mai jos puteţi vedea cum arată la origine un PET de Aqua Sara. Ştiu cu ce seamănă, nu vă mai gândiţi la prostii, că toţi bem câte ceva din PET-uri!
Ca să vă daţi seama cât de mare e fabrica: atunci când funcţionează la capacitate maximă, poate îmbutelia 5.400 de PET-uri pe oră, adică aproximativ 100.000 de litri de apă minerală pe zi.
„Aqua Sara s-a născut din dorinţa de a aduce pe piaţă o apă minerală cu proprietăţi benefice pentru sănătatea oamenilor. Izvorul Boholt, unde este îmbuteliată Aqua Sara, era cunoscut încă de pe vremea romanilor, iar pe vremea imperiului austro-ungar aici se îmbutelia apă minerală pentru vienezi. Printr-o investiţie integral românească, vechea fabrică a fost reconstruită din temelii, iar întreaga aparatură utilizată în fabrică reprezintă vârful tehnologiei în domeniu şi asigură conservarea calităţii produsului în drumul său către consumatori”, spunea într-un interviu Daniel Horia Faur, preşedintele grupului de firme Quasar.
Apele minerale Aqua Sara, carbogazoasă şi plată, pot fi cumpărate din magazinele ProHD, primul lanţ de magazine din judeţul Hunedoara care încurajează cumpărarea şi consumul de produse locale.
UPDATE: Alte fabrici și “uzine” pe care le-am vizitat de când sunt bloggeriță…
Vizită la fabrica de chipsuri Lay’s din București | Vizită la fabrica Danone din Bucureşti |Vizită la fabrica de cosmetice Farmec din Cluj-Napoca şi partea a doua | Vizită la Jolidon,Napolact şi din nou la Farmec | Vizită la fabrica de bere Timişoreana şi la Cramele Recaş |Ferma de vite Angus de lângă Sibiu | Pateurile şi conservele Scandia | Încălţămintea Lytos de la Sibiu | Produsele de panificaţie Boromir | Muştarul Mustardino, din Sibiu | UmeraşeleMainetti din Sibiu | Vizită la fabrica de cașcaval Hochland din Sovata |
ProHD – Fabricat în Hunedoara: Apa minerală Aqua Sara | Complexul avicol integrat AVIS 3000 & Recomsid (AVIS: video) | Carpatcement din Chișcădaga |
De asemenea, am fost “în spatele ușilor închise” ale restaurantului McDonald’s din Deva.
Ma bucur sa vad ca intr-un sat micut poti gasi o asemenea fabrica! Felicitari investitorilor!
Hunedoara 2 Oxigen brand.
Am fost sa vad cel mai frumos sat din Romania
„Boholt”.
Poate suna a reclama dar sincer mi-as dori da !!! sa imi petrec urmatorii ani in această asezare
Apropo : apa de izvor este MOCA !!!!
Mai mult este aproape de Deva si peisajul vazut intr-o făină zi de 1 Mai 2015 este absolut încântător !!!
Oameni frumosi de asemenea am vazut aici si imi pare bine de cunostinta !