PRO HD – Fabricat în Hunedoara, ziua 1: complexul avicol integrat AVIS 3000 & Recomsid

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău și Denisa Bârgău, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara. Parteneri: Magazinele PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei, săptămânalul REPLICA.

Prima zi a evenimentului #prohd a fost dedicată domeniilor AVIS 3000. Poate părea o exagerare, dar AVIS chiar este o firmă imensă. O zi întreagă ne-a luat doar ca să trecem prin toate locurile pe unde există câte o proprietate a firmei conduse de Alina State. O ştiu pe Alina de mai bine de un an, dar nu am crezut că poate vorbi o zi întreagă despre ouă, găini, pui, despre afacerea ei, până la urmă, fără să se repete – şi asta în timp ce purta în burtă un pui numai al ei, care mai are o lună până când va fi un omuleţ posibil gălăgios. 

Alina State la AVIS

Alina State la AVIS

Am început vizita la Mintia, la HQ AVIS 3000, acolo unde sunt şi birourile. Ne-am învârtit printre găini, dar nu înainte de a ne echipa corespunzător, cu halate, bonete şi nişte pungi pe care le-am tras peste încălţăminte. În absolut toate fabricile pe care le-am vizitat până acum mi s-au dat diverse echipamente de protecţie, dar nicăieri nu am schimbat cinci sau şase rânduri de echipamente ca să nu contaminez puii. E drept că nici n-am mai vizitat, până acum, vreo fermă de pui!

De când am aflat de AVIS, fosta Avicola Deva, am tot auzit că este un complex avicol integrat. Habar nu aveam ce înseamnă asta, dar joi, 20 martie, m-am lămurit: complexul avicol integrat înseamnă că o firmă deţine toate mijloacele necesare producerii de ouă pentru consum, a creşterii şi înmulţirii găinilor ouătoare şi pentru reproducţie, fără să fie nevoie să aducă/cumpere ceva din altă parte. Cu alte cuvinte, este o afacere care se susţine singură de la ou la găină şi înapoi, ca să folosesc o expresie gândită de unul dintre bloggerii invitaţi.

Mai precis, în cadrul complexului AVIS 3000 există incubatoare, hale cu „bunici” şi „părinţi” [cocoşi şi găini care se reproduc], găini ouătoare, hale cu pui de carne, FNC – fabrica de nutreţuri combinate, abator şi magazinele de desfacere.

Bloggeri în vizită la AVISÎn vizită la AVIS

Le-am vizitat, pe rând, pe toate, iar când am ajuns la FNC, mi-am exprimat dorinţa de a urca pe turnul vopsit în culorile mele preferate, verde şi portocaliu, pe lângă care trec de fiecare dată când am drum înspre Timişoara. Şi cam am drum, pentru că satul în care stau ai mei vara e în direcţia aia, deci îl văd destul de des. Am avut noroc că Veve a vrut şi el să urce pe turn, aşa că nu am mai stat să vedem dacă există şi alţi curajoşi şi-am pornit pe scări.

Turnul colorat de la FNC

Turnul colorat de la FNC

Odată ajunşi sus, respirând greu, am descoperit că este lift! Aş fi vrut să număr scările pe care le-am urcat, aşa cum am făcut la Cetatea Poienari, unde era să-mi dau sufletul, dar pe la 92 sau 93 de trepte m-am oprit, pur şi simplu nu mă mai puteam concentra nici pe numărat.

Oricum, priveliştea a meritat sacrificiul [panoramele sunt un pic mai jos]. Dacă aş fi urcat cu liftul, poate că nu m-aş fi bucurat la fel de tare să văd termocentrala Mintia de sus, calea ferată din spatele fabricii sau drumul pe care trec de-atâtea ori cu maşina.

De aici, am mers la abator, unde nu am fost martori la asomarea puilor, ci am văzut doar tranşarea, adică partea acceptabilă, pentru mulţi dintre noi, a procesului de prelucrare a cărnii de pui. Nu am văzut în tot abatorul nici o încăpere în care să nu ne fie permis accesul şi pe nici o uşă nu scria „Injectare”. Alina State insistă foarte mult pe faptul că nu injectează carnea de pui şi asta dintr-un motiv simplu: aproape toţi ceilalţi producători de carne de pui fac asta, adică injectează carnea cu soluţie salină – apă cu sare – care să „tragă” la cântar. Adică fură, noi plătind la preţ de carne de pui apa cu sare pe care nu o vedem, pentru că puiul este congelat. Foarte trist.

Ouă de la AVISGăini şi puf Găină nestresată bloggeri la fnc

Iată şi panoramele pe care le-am făcut, fără prea multă bătaie de cap, cu Note3:

Panoramă de pe turnul FNC AVIS din Mintia

Panoramă de pe turnul FNC AVIS din Mintia

Panoramă de pe turnul FNC AVIS din Mintia

Panoramă de pe turnul FNC AVIS din Mintia

Panoramă de pe turnul FNC AVIS din Mintia

Panoramă de pe turnul FNC AVIS din Mintia

Voi reveni cu un video făcut prin toate locurile pe care le-am văzut în această primă zi a evenimentului Fabricat în Hunedoara, dar până atunci vă las cu link-urile articolelor [despre AVIS] scrise până acum de bloggerii participanţi, pentru că ei au fost invitaţii, noi am fost un fel de gazde.

Daniel Mitre: Zbori, Puiule! | Alin Barna: Ce a fost mai întâi, oul sau găina? | Sebastian Bârgău: ProHD – Fabricat in Hunedoara: Avis 3000 | Călin Bobora: AVIS 3000, model de profesionalism | Loredana Pricopie: Mai multe la un loc de la #proHD | Cristian Florea: Cum e la complexul avicol Avis 3000. De la ou la găină şi înapoi | Steluţa Ghiocela Şerb: De la ou la găină şi viceversa | Andreea Ursu-Lişteveanu: PRO HD: Avis 3000 | Ionel Şerb: Printre puicuţe… la AVIS 3000 | Investiţii la Complexul avicol AVIS 3000 | Tudor Popa: Avis 3000, Pro Hunedoara | Diana Ribana: Puicuţe şi cocoşei.

UPDATE: Iacă şi interviul luat Alinei State de Vlad Dulea:

Recomsid

Combinatul din Hunedoara avea, la un moment dat, cateva zeci de mii de angajati. Era un fel de oras in oras. De fapt, orasul Hunedoara s-a dezvoltat pe langa combinatul siderurgic si nu invers. Combinatul Siderurgic Hunedoara, din cate stiu eu, a avut nevoie de 128 de ani pentru a ajunge la nivelul la care era in ’90. Apoi am scapat de comunisti, au venit la guvernare alti comunisti si a fost nevoie doar de 10 ani pentru a se distruge aproape tot ce s-a construit in 128 de ani… Atat ca, totusi, ceva a scapat.

Cand sacalii dornici de imbogatire rapida au „privatizat” combinatul, o sectie a scapat. A fost preluata in 1998 de familia Hărău, o familie de oameni de afaceri din Hunedoara, si exista si acum sub numele de RECOM SID Hunedoara. Restul combinatului, din nefericire, s-a transformat in moloz si teren viran. Fierul vechi s-a vandut, se vinde si pamantul acum si asa dispare Combinatul Siderurgic Hunedoara si, o data cu el, intregi generatii de lacatusi, sudori, siderurgisti.

Totusi, RECOM SID a rezistat. Are, in acest moment, 260 de angajati, dintre care 225 sunt muncitori si restul personal la birouri. Suprafata totala pe care halele opereaza este de 16.400 mp. Ce-am fost surprins sa vad acolo a fost femeie sudor. Si, pe langa ca am vazut o femeie sudor, am aflat si ca nu e singura si ca dintre cei mai buni sudori pe care-i are RECOM SID, sunt si doua-trei femei.

Cand am ajuns noi la fabrica am vazut cum se fac platformele de egalizare pentru supermarket-uri. Sunt acele platforme care se incastreaza in beton la gurile de incarcare/descarcare si care, folosind cricuri hidraulice, se ridica si se extind pentru a putea intra motostivuitorul direct in TIR pentru a-l descarca.

Un alt lucru pe care l-am vazut a fost robotul de sudura. E un echipament care a costat 100.000 de euro si care, dupa ce a fost cumparat, s-a descoperit ca va fi amortizat destul de greu. Si atunci mi-a povestit doamna Carmen Harau despre cum, totusi, a ajutat-o acel robot de sudura. Venisera niste clienti care, inainte sa semneze contractul, au dorit sa vada halele, echipamentele s.a.m.d.. Cand au vazut robotul de sudura, s-au cam minunat. Si, chiar daca lucrarea pentru care venisera nu avea legatura cu robotul respectiv, au semnat contractul doar pentru ca fabrica era dotata mult mai bine decat celelalte. Si, din cate am inteles, contractul respectiv este inca in derulare.

V-as mai povesti multe despre siderurgie si confectii metalice dar, din nefericire, nu ma pricep aproape deloc. Ce stiu, totusi, este ca RECOM SID continua sa functioneze fara probleme si patronii nu au nici un gand de inchidere. Iar cel mai important lucru este ca iti fixezi ceasul dupa cum vine salariul la RECOM SID. Niciodata nu s-a intarziat cu plata salariilor sau a datoriilor, ceea ce e chiar un lucru mare pentru un oras ca Hunedoara si pentru o economie cum este cea a Romaniei…

In incheiere aveti un clip care va poate lamuri mai mult.

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău şi Denisa Bârgău, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei, REPLICA Hunedoara.

UPDATE: Alte fabrici și “uzine” pe care le-am vizitat de când sunt bloggeriță…

Vizită la fabrica de chipsuri Lay’s din București | Vizită la fabrica Danone din Bucureşti |Vizită la fabrica de cosmetice Farmec din Cluj-Napoca şi partea a doua | Vizită la Jolidon,Napolact şi din nou la Farmec | Vizită la fabrica de bere Timişoreana şi la Cramele Recaş |Ferma de vite Angus de lângă Sibiu | Pateurile şi conservele Scandia | Încălţămintea Lytos de la Sibiu | Produsele de panificaţie Boromir | Muştarul Mustardino, din Sibiu | UmeraşeleMainetti din Sibiu | Vizită la fabrica de cașcaval Hochland din Sovata |

ProHD – Fabricat în Hunedoara: Apa minerală Aqua Sara | Complexul avicol integrat AVIS 3000 & Recomsid (AVIS: video) | Carpatcement din Chișcădaga |

De asemenea, am fost “în spatele ușilor închise” ale restaurantului McDonald’s din Deva.

2 thoughts on “PRO HD – Fabricat în Hunedoara, ziua 1: complexul avicol integrat AVIS 3000 & Recomsid”

  1. Mi se pare foarte interesant.
    Uneori, duminica mai urmaresc o emisiune la televiziunea nationala despre oamenii care au avut curajul de a face investitii in domenii in care practic au riscat.
    Am vazut cata munca depusa, ce linii tehnologice in care s-au bagat foarte multi bani.
    Toti au avut pana la urma acelasi raspuns si anume ca investitia se recupereaza in timp si profitul asemenea. Cel mai mult conteaza seriozitatea, calitatea, orientarea dupa cererea de piata si nu in ultimul rand clientii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.